Ce tie nu-ti place…


In cursul acestei saptamani am avut parte de tot felul de experiente. Printre altele, o lectura scurta m-a inspirat sa scriu parabola saptamanii despre asteptarile noastre de la ceilalti in paralel cu modul in care actionam noi.

Asa ca va las sa descoperiti parabola slujitorului neiertator si sa trageti concluziile.

Intr-o buna zi un rege a decis sa-si regleze conturile cu toti slujitorii si sa recupereze toate datoriile de la acestia. Unul dintre ei datora o suma foarte mare, insa ii era imposibil sa o restituie. Regele a ordonat ca acesta, impreuna cu membrii familiei sale sa fie vanduti, pentru a-si recupera datoria. La auzul acestora, slujitorul a implorat sa i se mai ofere un ragaz, pentru a putea achita intreaga suma de bani. Regele a dat dovada de clementa si pana la urma s-a lasat convins de rugaminti.

Plecand de la “judecata”, slujitorul s-a intalnit cu un barbat care, la randul sau, ii datora o mica suma de bani. Amintindu-si ca altii ii sunt datori, s-a enervat si a cerut imediat sa i se returneze toti banii. Spre deosebire de rege, s-a aratat neiertator si  l-a trimis pe datornic la inchisoare, cand acesta a spus ca nu are cum sa plateasca datoria.

Va propun sa extrapolam situatia si sa ne gandim la ce asteptari avem de la cei din jurul nostru. Acest exercitiu de imaginatie mai are o etapa: acum ganditi-va daca voi oferiti celorlalti ceea ce asteptati de la ei. Ignorati pentru cateva clipe faptul ca altii nu fac asta si ca nu se gandesc niciodata la astfel de lucruri. Concentrati-va doar pe ceea ce puteti face.  Raspundeti cu sinceritate: de cate ori ati oferit inainte de a cere?

Asadar, atunci cand doriti sa vi se comunice o informatie intr-un mod cat mai coerent si placut, asigurati-va ca voi faceti deja acest lucru. Atunci cand va doriti ca membrii echipei voastre sa fie punctuali, fiti primul care ajunge la birou. Cand va asteptati ca ceilalti sa isi respecte deadline-ul, trimiteti toate informatiile necesare la timp si faceti fix acelasi lucru.

Noi spunem Ce tie nu-ti place, altuia nu face. Cam asta ar trebui sa faca fiecare dintre noi, mai ales atunci cand avem pretentii de la ceilalti, indiferent ca suntem manageri sau nu.

One thought on “Ce tie nu-ti place…

Leave a comment