Povestea Halloween-ului


In fiecare an, pe data de 31 octombrie se sarbatoreste Halloween-ul, iar cei mai incantati de aceasta sarbatoare sunt copii. Se pare ca Halloween-ul este una dintre cele mai vechi sarbatori care inca se pastreaza, iar milioane de oameni sarbatoresc cu costume specifice, cu celebrul colind “Trick-or-treat – Ne dati, ori nu ne dati”, sau cu petrecerimagesi tematice, insa marea majoritate dintre ei nu cunosc originile si istoria fascinanta a acestei sarbatori.

Drept urmare, vom face o trecere prin istoria foarte interesanta de altfel a zilei de 31 octombrie, supranumita si Halloween.

Cuvantul Halloween isi are originea in Biserica Catolica, fiind o prescurtare de la “All-hallow-even”, care este acum cunoscut si ca „All Saints’Day” („ziua tuturor sfintilor”) celebrata de catolici pe 1 noiembrie. Cu toate acestea, Halloween a aparut cu mult timp in urma, in zonele locuite de celti (pe teritoriul Irlandei de astazi, al Marii Britanii si partii Nordice a Frantei).

Fiind ultima zi din calendarul celtic, data de 31 octombrie, supranumita si sarbatoarea Samhain, reprezinta un omagiu pagan adus in onoarea mortilor. Conform legendei, in noaptea de 1 noiembrie, cand are loc trecerea de la un anotimp la altul si are loc sfarsitul strangerii recoltei, se deschide frontiera dintre lumea vie si cea moarta, iar triburile celte pentru a izgonii spiritele rele practicau dansuri ritualice si jertfeau animale. De asemenea, druizii aprindeau focuri sacre de dimensiuni colosale, se imbracau in piei de animale si incercau sa-si ghiceasca unul altuia viitorul, iar oamenii se adunau in jurul foccake-pops-for-halloweenului pentru a da foc la o parte din recolta.

Cand ceremonia se termina, acestia isi aprindeau focurile din casele lor cu flacara focurilor sacre.

Sarbatoarea de Halloween a fost imprumutata de-a lungul timpului de tot mai multe tari ale lumii datorita imigrarii irlandezilor catre state mult mai dezvoltate, acestia aducand cu sine traditiile si obiceiurile lor. Astfel, apare asa bine cunoscuta practica “Trick-or-Treat”, tinerele fete credeau ca isi pot afla “printul” prin diferite trucuri. De atfel, in noaptea sarbatorii va puteti astepta la orice, cum ar fi o hartie igienica aruncata pe copacul din curte, cat si aparitia creaturilor mitice care populeaza Halloween-ul (vârcolaci, vampiri, vrãjitoare, toate cu activitate maximã în aceastã noapte).

Simbolul cel mai semnificativ al acestei sarbatori ramane insa dovleacul luminat (Jack-o-Lantern), care are oOctober-Halloween-Costume-Party-Clip-Art legenda interesanta. Legenda lui Stingy Jack provine din folclorul irlandez. Un betiv pe nume Jack se întalneste pe drum cu diavolul cand se intoarce acasa de la birt. Diavolul ii solicita sa-l insoteasca in iad, dar Jack il convinge sa se urce intr-un copac din apropiere ca sa culeaga un mar. Il pacaleste infingand o cruce in trunchi, obligandu-l sa ramana in copac. Jack consimte sa-l elibereze daca ii promite ca nu-l va primi niciodata in iad, lucru cu care este de acord. Cand moare, pe Jack nu il vrea nici raiul din cauza pacatelor sale, nici iadul din cauza pactului, sfarsind a ramane in zona de trecere si anume purgatoriu.

Asa ca Jack gaureste un dovleac, in care pune un carbune cazut din iad si se foloseste de instrument drept calauza intre cele doua lumi. Jocul de lumini al dovleacului  face aluzie si la cele doua culori simbolice ale sarbatorii: oranjul care semnifica toamna, focul, recolta, in vreme ce negrul este asociat mortii, intunericului si raului.

De asemenea, oamenii puteau preveni sa fie pacaliti (trick) oferind copiilor sau celor care le sunau la usa costumati o mica atentie (treat) – bomboane, dulciuri, mere. Obiceiul costumelor de Halloween are radacini adanci in istorie, plecand de la vechii celti chinuiti de gerul iernii, pana la englezii care considerau ca in noaptea in care se deschid portile celor fara viata, nu pot iesi afara din casa decat costumati pentru a speria, la randul lor, fantomele.

In zilelePaloVerdeOpenOnHalloween2014 noastre nu se mai pune pret pe originile acestei sarbatori si sunt foarte multi cei care nu cunosc adevaratele povesti despre aceasta zi celebra de altfel, ci mai degraba pe ideea preconceputa ca exista o zi an in care se pot distra alaturi de cei dragi imbracandu-se in diferite costume. De asemenea, este sarbatoarea care ii umple de bucurie pe cei mici, care deabia asteapta sa se costumeze in personajele pe care le indragesc si sa plece la colindat pentru a primi dulciuri de toate felurile.

Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s