“DRUMURI IN ISTORIE – TARGOVISTE SI IMPREJURIMI”


  1. Generalitati

Produsul este rezultatul solicitarilor aparute pe piata romaneasca pentru produse turistice destinate iubitorilor de istorie si celor dornici de relaxare activa dar si distractie.

Din cumulul celor trei cerinte a rezultat un produs nou, care sa ofere posibilitatea vizitarii unor locuri incarcate de istorie  si, totodata, de facilitatile de odihna si recreere oferite de zona pitoreasca din Targoviste si imprejurimi.

  1. Prezentarea produsului turistic

Produsul turistic consta intr-un circuit cu autocarul pe perioada a 3 zile, astfel:

Ziua 1 – Plecare din Bucuresti, dimineata la ora 7:30. Deplasare pe itinerariul Bucuresti – Potlogi (50 km – 60`). Se viziteaza complexul Palatului Brancovenesc de la Potlogi – 30`. Deplasare la Targoviste (49 km – 45`) unde se viziteaza Complexul Muzeal Curtea Domneasca din Targoviste – 60`, Muzeul de Istorie al Judetului Dambovita – 30`, Muzeul de Arta al Judetului  Dambovita– 20` si Muzeul Evolutiei Omului si Tehnologiei in Paleolitic – 30`. Seara participare la masa festiva cu specific GOTIC Remember voevodul Vlad Tepes/ Dracula, muzica, dans, intalniri cu vampiri si alte surprize. Cazare in Targoviste la hotel de 4 stele.

Ziua 2 – Deplasare din Targoviste la Manastirea Dealu (2 km – 10`) unde se regaseste capul lui Mihai Viteazul si racla de mormant a lui Mircea cel Batran. Se continua deplasarea catre Sinaia cu oprire in Viforata (2 km – 10`) si se viziteaza Manastirea Viforata  de secol XVI – 30`. Se continua deplasarea (53 km – 60`) pana la punct de oprire la Cota 1000 delimitarea intre judetele Dambovita si Prahova, pentru poze (panorama superba) si relaxare 240`.  Se serveste masa de pranz la Hotelul Cota 1000. Timp la dispozitie – 30`, pentru relaxare si scurte trasee montane in care include vizita la Manastirea Inaltarea Domnului Moroieni (1 km– 30`). Deplasare la Targoviste – 60`. Cazare si cina cu specific traditional dambovitean, dansuri populare si preparate culinare din zona.

Ziua 3 – Deplasare din Targoviste catre Campulung Muscel cu oprire la Manastirea Cetatuia Negru Voda (43 km– 50`). Dupa vizita, deplasarea continua in Campulung Muscel (15 km– 20`) unde se viziteaza ruinele  Castrului Jidava – 30`, situat in sudul orasului, construit pe vremea romanilor, dupa care se viziteaza Manastirea Negru Voda – 30`. Se serveste masa de pranz in Campulung Muscel– 90`. Deplasare la Monumentul Eroilor de la Mateias – 60`, iar dupa vizita se continua deplasarea la Bucuresti (168 km– 150`), unde se ajunge aproximativ la ora 18.00.

  • Elemente de ghidaj

Judetul Dambovita

Are o suprafata de 4.054 km² (1,7 % din suprafata tarii). Altitudinea maxima se inregistreaza in Varful Omu (2505 m) din Muntii Bucegi, iar cea minima de cca 120–125 m, in Campia Titu.

dambovita_hartadambovita-ro

Sursa: hartadambovita.ro

Unitatile administrative componente ale judetului sunt: 2 municipii, 5 orase si 81 de comune cu 361 sate.

 

Palatul Brancovenesc Potlogi

Loc pitoresc, comuna Potlogi este situata in zona de ses, la aproximativ 16 km sud de orasul Titu si la 45 km nord-vest de Bucuresti. In trecut Potlogiul era traversat de drumul principal de circulatie ce lega Bucurestiul de Targoviste si Craiova. Acest lucru l-a determinat pe domnul Tarii Romanesti, Constantin Brancoveanu in anul 1698 sa ridice in centrul localitatii un frumos palat spre a fi lasat mostenire fiului sau Constantin.

Principala constructie a curtii, palatul, este o constructie de plan dreptunghiular in a carei compunere intra o pivnita boltita, un parter si un etaj.

12370768_10208539387300866_6836854271064461516_o

Foto: Irinel Cirlanaru

Pivnita este o constructie vasta, acoperita de patru calote sferice sprijinite pe un stalp central prin intermediul pandantivilor. Parterul este alcatuit din trei incaperi spatioase si alte doua mai reduse ca dimensiuni.

Incaperile de la etaj au tavanele acoperite de bolti manastiresti cu lunete si pereti ce pastreaza frumoase stucaturi cu motive florale, in trecut acesti pereti erau decorati si cu picturi murale.

12370985_10208539389580923_7313197406105282306_o

Foto: Irinel Cirlanaru

La exterior, palatul este tencuit si pastreaza fragmentar un decor in stuc asemanator celui din interior.  In incinta curtii se pot vedea cuhnea (coltul de sud-est), droscaria, precun si casa veche in care se mai pastreaza beciurile si o parte din zidurile parterului (est). Tot in partea de est, dar avand curte separata, se gaseste biserica cu hramul Sfantul Dumitru, ctitorie a Brancoveanului ridicata in anul 1683.

Targoviste

Resedinta a judetului Dambovita, are o populatie de aproximativ 79.000 de locuitori. Resedinta domneasca si capitala intre 1397 si 1714, orasul a detinut mai bine de trei secole statutul de cel mai important centru economic, politico-militar si cultural-artistic al Tarii Romanesti. Are o suprafata de 5.040 ha.

targoviste_travelro-ro

Sursa: travelro.ro

Motivele pentru care se crede ca Targoviste a fost ales drept capitala sunt diferite, unul ar fi pozitionarea centrala a orasului fata de granitele tarii, in special distanta relativ mare fata de granita de sud, cea mai amenintata de navalirile otomane si nu in ultimul rand existenta unei comunitati dezvoltate in acest areal, orasul Targoviste fiind la vremea respectiva un nod principal in traseele negutatorilor.

targoviste_caramica-blogspot-ro

Sursa: caramida.blogspot.ro

Mentionarea orasului Targoviste ca si capitala a Tarii Romanesti, este facuta in anul 1396, de  cruciatul Hans Schiltberger, participant la expeditia militara ce s-a incheiat cu infrangerea de la Nicopole.

 

 

 

 

 

Complexul Muzeal Curtea Domneasca din Targoviste

Curtea Domneasca din Targoviste reprezinta un obiecvtiv turistic unicat si chiar simbolic pentru Romania, avand in vedere faptul ca reprezinta o fosta capitala de tara – Tara Romaneasca si pentru ca aici se regasesc o serie de vestigii istorice si arhitectonice care s-au pastrat de-a lungul timpului si ne ajuta sa avem o imagine obiectiva asupra timpurilor trecute.

curtea-domneasca_skycam-ro

Sursa: skycam.ro

Ce trebuie sa stim despre Curtea Domneasca din Targoviste este ca aceasta a fost construita ca resedinta domneasca a voievozilor Tarii Romanesti, dupa ce mai inainte resedinta domneasca fusese gazduita succesiv de Campulung Muscel si Curtea de Arges.

Complexul muzeal Curtea Domneasca este compus din mai multe elemente: Ruinele curtii domnesti, Turnul Chindiei, Biserica Mare Domneasca, Biserica Sfanta Vineri si zidul de aparare. Mai putin ruinele si zidul de aparare, celelalte elemente sunt in stare buna de functionare fiind restaurate succesiv de-a lungul timpului de diferiti domnitori sau oameni de bine.

Muzeul de Istorie al Judetului Dambovita

Muzeul de Istorie si-a deschis usile vizitatorilor in anul 1986 in luna septembrie, in forma lui actuala. Documentele spun ca acesta a fost construit inca din anul 1901, luna februarie.

Se regasesc aici dovezi materiale si spirituale ale existentei populatiei geto-dacice, ceramica si figurine neolitice, tezaurul de monede din argint thassiene si macedonene din secolele II si I i. Hr. de la Caprioru, tezaurul de monede dacice de la Adanca, obiecte de podoaba etc.

muzeul-de-istorie-al-judetului-dambovita_hellodambovita-ro

Sursa: hellodambovita.ro

De asemenea obiecte de arta decorativa, fresca brancoveneasca, carte veche, ornamente tipografice, xilogravuri, lapidariu provenit de la Palatul Potlogi, care demonstreaza efortul depus de catre voievozii Neagoe Basarab, Petru Cercel, Mihai Viteazul, Matei Basarab pentru dezvoltarea culturii medievale.

Se mai pot vedea documente, arme, uniforme, arta plastica de pe vremea revolutiei condusa de Tudor Vladimirescu, Harta Romaniei intregite, costume militare, documente originale, arme, insemne heraldice si multe altele ce marcheaza unirea Tarilor Romane sub Al.I.Cuza se pot vedea la Muzeul de Istorie. Ba chiar si documente personale ale lui Cuza.

Muzeul de Arta al Judetului  Dambovita

Construita intre 1892 – 1894 de antreprenorul italian Giovanni Baltasare Vignosa ca sediu al Prefecturii judetului Dambovita, cladirea prezinta o decoratie clasica cu influente baroce si o impresionanta pictura interioara.

muzeul-de-arta-al-judetului-dambovita_ghidulmuzeelor-cimec-ro

Sursa: ghidulmuzeelor.cimec.ro

 

 

Somptuozitatea picturii este resimtita tot mai mult pe masura ce se ajunge la etaj si culmineaza cu decoratia „Salii de Consiliu”. Bogata pictura murala, cu care este decorata Sala de Consiliu, situata central la etajul cladirii, prezinta motive neoclasice, vegetale si florale cu influente clare ale barocul italian.

 

Muzeul Evolutiei Omului si Tehnologiei in Paleolitic

Este primul de acest fel din Romania si din Europa Centrala si de Sud-Est. Acesta este centrat pe descoperirile cele mai importante facute in paleoliticul superior si mijlociu din Romania.

muzeul-evolutiei-omului-si-tehnologiei-in-paleolitic_discovery-ro

Sursa: discovery.ro

 

 

In muzeu se regasesc artefacte care fac parte, in mod cert, din patrimoniul arheologic universal, precum sunt cele mai vechi marturii din lume privind simbolismul omului de Neanderthal, reprezentate prin recipientele pentru prepararea ocrului si o geoda vopsita cu ocru de peste 50.000 de ani, descoperite in pestera Cioarei-Borosteni (jud. Gorj), unicul colier din cochilii de melci de mici dimensiuni din Europa, de circa 29.000 de ani, cel mai vechi instrument de suflat din Romania, un fluier gravetian, de peste 20000 de ani, multe pandantive din dinti de animale si pandantive din piatra gravate, unele chiar mai vechi de 25000 de ani etc., toate acestea descoperite in siturile Piatra Neamt-Poiana Ciresului (jud. Neamt) si pestera Cioarei-Borosteni. De altfel, in muzeu se concentreaza peste 3/4 din toate obiectele de podoaba si de arta descoperite in Romania, mai vechi de 10.000 de ani.

Manastirea Dealu

Se stie ca pe vremea lui Mircea cel Batran existau mai multe manastiri “despre care nu stim cand si de cine au fost intemeiate”, printre ele numarandu-se si Manastirea Dealu. Dar lacasul initial nu a rezistat prea mult astfel ca, la sfarsitul aceluiasi secol, domnitorul Radu cel Mare (1495-1508) a hotarat ridicarea unui ansamblu manastiresc din temelie, pe locul celui existent. Domnitorul a inceput a zidi mai intai cladirile din jurul manastirii, in principal clopotnita, abia apoi urmand a se ocupa si de biserica.

manastirea-dealu_gazetadambovitei-ro

Sursa: gazetadambovitei.ro

 

 

Lacasul nu a fost complet terminat, pictura urmand a fi realizata abia peste cativa ani, in timpul lui Neagoe Basarab (1512-1521). Biserica a fost destinata spre a fi necropola domneasca, aici fiind ingropati in primul rand ctitorul, Radu cel Mare, precum si membri ai familiei. Tot aici si-a gasit odihna si Mihai Viteazul (1593- 1601).

Manastirea Viforata

Traditia orala si unele documente mai vechi ne duc la informatia ca pe locul sfintei manastiri a existat o biserica intre anii 1447 si 1456 ctitorita de Domnul Vladislav,voevod Basarab.

Aceasta ar fi fost refacuta in 1508 de catre Radu Voda. Cea mai veche atestare a manastirii dateaza din anul 1530, cand a fost inaltata de catre Vlad Voda al V-lea, in cel de-al doilea an al domniei sale.

manastirea-viforata_viziteazaaninoasa-ro

Sursa: viziteazaaninoasa.ro

 

 

In anul 1713, Voievodul martir Constantin Brancoveanu (1688 – 1714), impreuna cu sotia sa, Marica Doamna, au renovat manastirea ridicand noi chilii, pardosind biserica cu lespezi de piatra, largind ferestrele, si adaugand un pridvor deschis incadrat de arce largi sprijinite de stalpi, in stilul specific brancovenesc. Tot de atunci se pastreaza o parte din pictura murala, inclusiv in pridvor scena inititulata: ” Judecata Infricosata”, azi restaurata. Datorita acestor mari imbunatatiri, Constantin Brancoveanu este considerat al treilea ctitor al acestei manastiri. In secolul al XVIII-lea, Manastirea Viforata s-a luptat cu multe nevoi si lipsuri materiale, iar in anul 1802, marele cutremur din ziua de 14/26 octombrie i-a pricinuit insemnate stricaciuni.

Datoram Patriarhilor Justinian Marina (1960-1977), Justin Moisescu (1977 – 1986) si Teoctist Arapasu (1986- 2000), refacerea manastirii cu infatisarea de azi, precum si construirea paraclisului bisericii cu hramul Sfantului Prooroc Ilie (1994), si a unui mic muzeu in care se pastreaza colectii de icoane vechi, bijuterii, carti si hrisoave, broderii si alte obiecte bisericesti. In anul 2005, pe langa renovari si refaceri, Inalt Preasfintitul Arhiepiscop Nifon, a construit in afara manastirii un arhondaric destinat cazarii oaspetilor. Catapeteasma bisericii acestei manastiri este executata de sculptorul Karl Stork, intr-o imbinare de stil gotic si bizantin, in anul 1864.

Cota 1000

Reprezinta cel mai inalt punct pe Drumul National 71 ce leaga Targoviste de Sinaia. Altitudinea exacta este 1000 de metri de aici derivand si denumirea. In trecut aici era un popas obligatoriu pentru cei care traversau cele doua bazine hidrografice al Ialomitei si Prahovei.  cota-1000

Deasemenea este granita intre cele doua judete Dambovita si Prahova. De aici pana in Sinaia mai sunt 15 km pe drumul coboara foarte abrupt.

 

 

 

 

manastirea-inaltarea-domnului-moroieni_destinatiidevacanta-blogspot-ro

Sursa: ancaflorea.blogspot.com

Cu sase sute de ani in urma, pe locul actualei manastiri “Inaltarea Domnului-cota 1000 era un schit ce inconjura o bisericuta de lemn ingrijita de cativa sihastri.

Initiativa ridicarii Manastirii Inaltarea Domnului apartine Angelei Cojocaru din Moroeni. In iulie 1994 a fost pusa piatra de temelie a bisericii. Primii vietuitori la Cota 1000 au fost Filip Tohaneanu si ieromonarh Hristofor Dumitrascu. Din 1996, de constructia manastirii se va ocupa protosinghelul Melchisedec Dobre, numit staret in 1997.

Manastirea Cetatuia

Este o manastire ortodoxa cu obste de calugari aflata in comuna Cetateni, judetul Arges. Manastirea este situata la 22 de kilometri sud-est de orasul Campulung, pe soseaua nationala Campulung-Targoviste-Bucuresti, pe frumoasa vale a Dambovitei, intre satele Cetateni si Cotenesti.

manastirea-cetatuia-negru-voda-crestinortodox-ro

Sursa: crestinortodox.ro

Cunoscuta initial sub denumirea de “Schitul Cetatuia Negru Voda”, manastirea este construita pe o stanca inalta, la altitudinea de 881 de metri, pe malul stang al raului Dambovita, intre “Valea lui Coman” si “Valea Chiliilor”. De la soseaua principala si pana la manastire, pe o poteca ingusta, se face insa mai putin de un ceas. Biserica din manastire are doua hramuri: Adormirea Maicii Domnului, pana in anul 1918, iar mai apoi, si Izvorul Tamaduirii.

 

Castrul Jidava

A fost un castru roman din linia fortificata Limes Transalutanus, ale carui ruine se afla pe teritoriul fostului sat Apa Rarata, in prezent inglobat in orasul Campulung Muscel. Castrul are forma dreptunghiulara, cu laturile de 132 m si 98 m.

castrul-roman-jidava-romaniaoriginal-info

Sursa: romaniaoriginal.info

In partea centrala a incintei au fost cladite horreum (magazia de cereale), cladirea ofiterilor, principalia (comandamentul), paetorium (cladirea comandamentului castrului). De o parte si de alta a acestor constructii de piatra, la nord si la sud, erau plasate hibernalia (baracile soldatilor). Accesul in castru se facea prin patru porti: Porta praetoria (poarta principala de intrare), Porta decumana (poarta de iesire), Porta sinistra (poarta din stanga). Comunicarea directa intre paetorium si porti se facea prin drumuri: Via praetoria si Via decumana.

 

Manastirea Negru Voda

Manastirea Negru Voda se afla in orasul Campulung-Muscel, in judetul Arges. Aceasta a fost ctitorita in anul 1215, prin traditie de catre Radu Negru Voievod. Mai apoi, a fost rezidita de Basarab I si fiul sau, Nicolae Alexandru. Aceasta va fi recladita de Matei Basarab, cand devine si manastire.

manastirea-negru-voda_crestinortodox-ro

Sursa: crestinortodox.ro

Manastirea Negru Voda reprezinta cel mai important ansamblu monastic din Muscel. In componenta ei intra Paraclisul Domnesc al curtii voievodale, ulterior Biserica mare a manastirii, Biserica Boltita – din primul sfert al veacului al XVIII-lea, Turnul clopotnita de la intrarea in incinta – secolul al XVII-lea, Casa Domneasca – secolul al XVII-lea construita pe vechi temelii din secolul al XIV-lea, Casele egumenesti – secolul al XVIII-lea, anexa casei domnesti si chiliile de la inceputul secolului al XIX-lea. Aici se mai afla si Hanul-Bazar al manastirii, disparut inca din 1746.

 

Monumentul Eroilor de la Mateiasi

Edificiul a fost ridicat in memoria eroilor romani decedati in Primul Razboi Mondial, si a fost construit intre anii 1928-1940 prin grija Societatii „Cultul Eroilor“. Autorul lucrarii este De Nicolo, avand la baza proiectul arhitectului Dumitru Ionescu Berechet.

monumentul-eroilor-de-la-mateiasi_infopensiuni-ro

Sursa: infopensiuni.ro

In criptele mausoleului de la Mateias sunt depuse osemintele a peste 2300 de militari romani.

Marinica Serban, Curs Ghid national touroperator 2017

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s