Cum sa te pregatesti de un curs

Despre cum sa iti pregatesti un curs sau cum sa faci un design de curs s-a tot scris si discutat. In acest articol am trecut de cealalta parte a baricadei – cea a participantului la curs. Chiar daca responsabilitatea trainerului este sa creeze un spatiu si o atmosfera propice asimilarii de noi informatii si de formare a unor competente, si cursantul trebuie sa isi ia rolul in serios.

Pentru a te bucura din plin de experienta unui training in calitate de participant, indiferent de domeniul de activitate, poti face cateva lucruri simple apriori. Mai jos am descris doar cateva, lista ramanand deschisa.

1. Fii pregatit

Daca te duci la un curs cu o tema noua pentru tine, nu strica sa arunci o privire pe cateva articole sau pe internet si sa te informezi. Vei intelege cu mai mare usurinta conceptele prezentate, vei face mai multe conexiuni cu domeniul tau de activitate si iti va fi mai usor sa aplici lucrurile invatate atunci cand te intorci la serviciu. Dincolo de pregatirea asupra unui subiect, nu uita acasa o agenda sau un carnet de notite, pix si cartile de vizita. Orice curs este o ocazie de socializare si poate chiar de noi afaceri.

2. Pastreaza-ti mintea deschisa

Poate cunosti deja temele ce urmeaza a fi discutate la curs sau poate ai mai participat la cursuri similare. Poate ca ai o experienta profesionala mai extinsa decat trainerul sau poate ca esti cel mai bine pregatit din sala. Chiar daca te regasesti intr-una sau mai multe din situatiile de  mai sus, incearca sa inveti ceva nou din orice experienta. In plus, poti oferi exemple relevante din care pot invata ceva colegii de curs, fiind astfel o sursa valoroasa de informatii. Se spune ca omul cat traieste, invata. Gandeste-te la aceasta zicala de fiecare data cand te pregatesti pentru un curs.

3. Fii acolo

Se intampla sa participi la unele workshop-uri sau cursuri fara sa fii neaparat interesat sau motivat de tema acestora. Chiar daca este vorba despre o cerinta a sefului, a job-ului sau orice alt fel de presiune externa, gandeste-te ca oricum vei petrece cateva ore in sala de curs. De ce sa nu accepti situatia si sa profiti la maximum de ceea ce ti se ofera? Ar putea fi o ocazie sa iti faci noi prieteni, noi parteneri de business, sa inveti ceva nou sau pur si simplu sa fii angrenat in discutii interesante ce se vor dovedi utile pe viitor.

Eficienta si eficacitatea unui curs nu depind doar de trainer si de conditiile logistice. Implicarea participantilor este esentiala pentru reusita oricarei experiente de invatare. Pune in practica cele 3 sfaturi si te asiguram ca vei avea numai de castigat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s