De ce merita sa revedem Charlie Chaplin?

Inceputul cinematografiei a fost marcat de filmele mute, in care personajele nu aveau posibilitatea de a transmite mesajul verbal datorita conditiilor tehnice de realizare a productiilor cinematografice.

Aceasta limitare a vremii respective nu a impiedicat marii artisti sa produca filme de valoare folosind alte mijloace de exprimare decat comunicarea verbala. Filmul mut este o arta care a atins culmi inalte si desi a trecut destul de mult timp de atunci, inceputul cinematografiei este o sursa de inspiratie pentru actorii din prezent.

De ce m-am intors in timp prin revederea fascinantelor episoade din Charlie Chaplin? Pentru ca protagonistul filmului este un adevarat maestru al comediei mute si implicit al limbajului non-verbal.

Acest domeniu, limbajul non-verbal, a fost si pasiunea lui Paul Eckman, cel care a descoperit microexpresiile si unitatile de muschi care  duc la formarea acestora. Odata cu studiile realizate de Paul Eckman, s-a confirmat faptul ca indiferent de cultura sau poporul din care facem parte, microexpresiile si reactiile noastre la anumite stari psihice sunt aceleasi. De aceea Ch. Chaplin a fost inteles si a incantat oameni din culturi si popoare diferite.

La vremea respectiva actorii erau etichetati in functie de cat de eficient  comunicau prin gesturi sau alte semnale ale corpului. Chiar si astazi actorii au nevoie de acest talent pentru ca, asa cum evidentia si Ch. Darwin in opera sa The Expression of Emotions in Man and Animals,  65% din mesaj este transmis prin comunicarea non-verbala si doar 35% prin comunicare verbala.

Sunt impresionata de acuratetea si naturaletea cu care reuseste Ch. Chaplin sa inchege in fiecare episod o “poveste” doar prin gestica, postura si mimica.

Vizionarea atenta a episoadelor marelui actor “mut” poate fi un exercitiu eficient pentru interpretarea limbajului non-verbal. De aceea recomandam pasionatilor sa se amuze privindu-l pe “monstrul sacru” al filmului mut, observand in acelasi timp limbajul trupului si modul in care mesajul poate fi transmis corect fara cuvinte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s