Mituri despre interviul de angajare

Interviul este o parte esentiala din procesul de recrutare, este momentul in care angajatorul si candidatul se cunosc si stabilesc gradul de potrivire pe post al candidatului. Deoarece un refuz venit din partea angajatorului nu pica niciodata bine, s-au nascut diverse mituri care nu fac decat sa ascunda naturaletea candidatilor si implicit cele mai valoroase competente ale lor.

Primul mit care inhiba candidatii este acela ca intervievatorul este mereu o persoana puternica, sobra, cu experienta si lipsita de emotii. Ei bine, cantitatea de emotie pe care o are un angajator este posibil sa ajunga la acelasi nivel ca a candidatului. Evaluatorii din fata voastra sunt persoane care au vazut in voi un potential angajat si nu vor avea niciodata intentia sa va creeeze stari de disconfort (exceptie facand interviul de stres care la final este anuntat).

Se spune de asemenea ca pentru a impresiona si a lasa impresia de persoana stabila si ancorata in realitate este necesara o strangere de mana puternica. In realitate, de cele mai multe ori acest lucru este chiar deranjant. Cel mai recomandat este sa strangi mana recruterului cu aceeasi intensitate cu care strange si el. Astfel te asiguri ca nu ii creezi disconfort si nici nu ai o strangere de mana “lipsita de viata”. In aceeasi categorie intra si contactul vizual insistent. Conform mitului, acesta trebuie sa fie neintrerupt. Insa un astfel de contact vizual nu este un plus pentru candidat. Trebuie sa existe un echilibru si in privirea interlocutorului, ca in toate actiunile din cadrul interviului, de altfel.

Un lucru stiut de toti candidatii este acela ca inainte de interviu ai nevoie sa te pregatesti. Asta insa nu inseamna sa cauti raspunsuri “ideale” pe Google pentru intrebarile generale, pe care sa le reproduci in fata intervievatorului. De ce sa nu faci asta? Pentru ca urmatoarea intrebare a evaluatorului este “Da-mi exemplu de o situatie reala din experienta ta care sa demonstreze ceea ce ai spus”. Intervievatorul va sti mereu cand eziti sau minti oricat de bine stii sa iti controlezi limbajul non-verbal.

Majoritatea dintre noi avem tendinta de a evita expunerea esecurilor, a greselilor facute in cariera.  Cu toate astea ar trebui sa ne dam seama ca nimeni nu vrea sa angajaze o persoana care sustine ca n-a gresit niciodata (cel mai adesea se considera o minciuna) ci o persoana care a invatat din greseli si stie cum sa le evite pe viitor.

Nu e obligatoriu ca la finalul interviului evaluatorul sa stie  deja daca vei fi angajat sau nu. De fapt aceasta decizie este foarte greu de luat, presupunand o responsabilitate enorma. Foarte rar va puteti astepta sa vi se spuna “Felicitari, te asteptam maine la birou”

Insa, cel mai important este sa stii ca niciodata un interviu nu este un esec. Trebuie sa transformi fiecare interviu intr-o experienta utila, intr-o lectie pe care o poti folosi in pregatirea ta. Daca vei gandi asa mereu vei fi relaxat si orice interviu va fi un succes!

Desigur, acestea nu sunt singurile idei gresite pe care le poate avea un candidat despre interviul de angajare. Cele mai multe dintre ele le vom discuta la cursul Cum sa te prezinti la interviul de angajare pe care il organizam pe data de 9 Noiembrie 2012, la sediul nostru.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s