E plin paharul?

In „era  turbulentelor”, cum o numeste Kotler, viziunea de ansamblu este mai mult decat necesara liderilor si membrilor echipelor acestora. Stabilirea scopurilor, a obiectivelor si a indicatorilor de performanta, evaluarea continua ar trebui sa devina painea cea de toate zilele pentru echipele din orice domeniu.

Viziunea de ansamblu face parte din paleta de competente necesara candidatilor pentru job-uri. Vom ilustra cel mai bine acest concept printr-o parabola si va vom lasa sa concluzionati.

Dupa ce un profesor a umplut un pahar cu pietre mari si-a intrebat elevii daca acesta e plin. Elevii au raspuns intr-un glas: „Da!”.

Spre uimirea elevilor, profesorul le-a zis ca nu au dreptate si a adaugat pietre mai mici in pahar. I-a intrebat din nou: „E plin paharul?”. Elevii au ezitat un pic si au raspuns: „DA!”.

Profesorul a scos o punga cu nisip si le-a demonstrat ca in pahar mai era spatiu. Elevii priveau nedumeriti fara sa mai zica nimic. Dupa ce au fost intrebati din nou daca e plin, acestia erau ferm convinsi ca nu mai este loc pentru nimic in pahar. In acel moment, profesorul a turnat apa in pahar si l-a umplut.

Care e morala?

  • Avem viziuni diferite asupra lucrurilor, iar munca in echipa presupunea largirea orizonturilor,  flexibilitate si capacitate de a privi lucrurile din toate unghiurile
  • Liderul are responsabilitatea de a prezenta viziunea sa echipei, argumentand si specificand contributia pe care o poate avea fiecare la atingerea scopului final

Va uram sa reusiti sa categorisiti pietrele si sa gasiti nisipul potrivit pentru a realiza de v-ati propus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s