Paradoxul lui Icar

In cele ce urmeaza vom elucida misterul ratei mari a insuccesului pe care-l au noile idei, afaceri, proiecte. Cu toate ca nu exista un algoritm universal pentru rezolvarea problemelor si a situatiilor cu care ne intalnim zilnic, iar in jurul nostru exista prea multe exceptii ca sa putem identifica reguli generale, un lucru este cert: cei care sunt imbatati de succes, risca sa esueze.

Pentru cei care nu cunosc, legenda spune ca Icar a vrut sa evadeze din labirint de pe insula Creta, cu ajutorul unor aripi confectionate de catre tatal sau, Dedal. El si-a luat zborul si s-a inaltat aproape de soare, uitand ca are aripile lipite cu ceara. Succesul a durat cate clipe, dezlipirea aripilor determinand caderea lui in mare si sfarsitul unui inceput promitator.

Legenda poate fi interpretata ca o atentionare pentru cei care au proiecte ambitioase si care pot sfarsi tragic. Metafora merita a fi folosita pentru a analiza succesul și insuccesul in cadrul unei echipe, organizatii. De multe ori succesul  poate fi atat de imbatator, incat echipa de conducere sa considere ca strategia aleasa este  infailibila si aceasta trebuie pastrata fara modificari.

Altfel zis, exista o inertie a succesului si se ignora dinamica mediului extern, cat si a celui intern. Traim intr-un secol in care cel mai permanent lucru este schimbare, iar acest lucru presupune sa fim in pas cu tot ce se petrece in jurul nostru. Cand vine vorba de proiecte, initiative sau afaceri este necesara o analiza realistica a mediului extern si respectiv a mediului intern.

Cu toate ca in acest articol am facut referire mai mult la partea profesionala, paradoxul lui Icar poate fi integrat in viata personala. Am urmarit sa evidentiem cat de important este sa ne raportam realistic la oportunitatile din jurul pentru a evita insuccesul. Totusi, acest lucru nu ne impiedica sa avem o lista cu vise mari (think big).

Echipa J’Info Training va ureaza sa gasiti aripile potrivite si sa aveti capacitatea de a le optimiza pe parcursul zborului.  Acestea se pot construi prin experientele de invatare pe care le avem zilnic in jurul nostru. Recomandarea noastra este sa participati la cursuri de management si marketing care pot largi orizonturile.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s