Spune-mi o poveste simpla din care sa invat ceva complex!

Unii invata mai usor acultand muzica, altii intr-o liniste profunda. Unii au nevoie de scheme, altii de imagini. Cum se face ca unii invata mai repede atunci cand informatia le este prezentata sub forma de poveste?

Recent am avut o experienta frumoasa urmarind modul in care un mare violonist rus, Maxim Vengerov, isi invata ucenicii sa ofere o nota personala operelor interpretate, creand o poveste pentru fiecare opera. Pentru cei care au cochetat macar o data cu un instrument muzical, sunt familiarizati cu complexitatea procesului de invatare. Maxim Vengerov identifica cate o poveste potrivita cu opera si stilul interpretului, determinandu-l pe cel din urma sa interpreteze operele marilor clasici intr-o maniera cat mai apropiata de cea a profesionistilor. Aveti filmuletul mai jos.

Storytelling este o tehnica veche, folosita pentru a transpune experientele din viata reala prin intermediul imaginilor, a sunetelor, a miscarilor sau a informatiilor. Povestile pot simplifica cerintele complexe ale sarcinilor si permite identificare unor solutii personalizate pentru expunerea conceptelor stufoase si a continutului greu de inteles. Va rugam sa va ganditi cum invata copiii ce e bine si ce e rau, cum descopera complexitatea raporturilor sociale (povestile cu regi, tarani, luptatori). Oare marul care i-a picat lui Newton in cap este o realitate sau o poveste pentru a intelege mai usor legea gravitatiei?

In cazul adultilor, storytelling permite  crearea unui cadru familiar pentru a acumula informatii nefamiliare. Va propunem un exercitiu pentru intelege eficienta acestei tehnici. Pentru aceasta va sugeram sa aveti alaturi un coleg care sa va ajute sa vedeti diferenta unei metode clasice de invatare si storytelling.

Asadar,

  1. lauti o lista cu 20 de cuvinte
  2. incercati sa le memorati timp de 5 minute
  3. scrieti sau spuneti cuvintele pe care le-ati memorat
  4. numarati-le.

Repetati experienta, dar de aceasta data

  1. luati alte 20 de cuvinte cu care faceti o poveste
  2. prezint-o colegului
  3. numarati cuvintele din lista de mai sus pe care le-ati memorat.

Asteptam feadbackul in comentariile la acest articol.

Storytelling iti permite sa inveti raportandu-te la experientele tale anterioare sau ale altor persoane. Reusesti sa dai o forma continutului prin intermediul unei povesti.

Aceasta tehnica este utila atat pentru cei care sunt pusi in situatia de a livra informatii, cat si pentru cei care le acumuleaza. Important este sa se identifice forma corespunzatoare de a transpune continutul.

Va uram sa deveniti vanatatori si creatori de povesti frumoase care sa va permita sa va dezvoltati si sa invatati continuu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s