Sunetele Padurii sau Poveste despre Leadership

La multe dintre discutiile sau evenimentele la care am participat s-a discutat despre diferenta dintre manager si leader. Unii consultanti sau speakeri prezentau tot felul de grafice si liste de caracteristici care ar face diferenta intre cele doua titulaturi. Citind o serie de articole despre leadership, am gasit intamplator o parabola care mi-a placut tare mult si care ilustreaza intr-un mod interesant una dintre cele mai importante calitati pe care ar trebui sa le aiba un leader.

Va las sa o descoperiti in randurile de mai jos si sa va ganditi la cate lucruri am putea schimba in bine daca am asculta cu mai multa atentie tot ceea ce se intampla in jurul nostru.

In secolul III i.e.n. Regele Ts’ao l-a trimis pe fiul sau, Printul T’ai, la un templu sa descopere alaturi de maestrul Pan Ku secretele unui bun conducator. De indata ce a sosit la templu, maestrul l-a trimis pe Print singur in padurea din apropiere. Acestuia i s-a incredintat misiunea de a se intoarce dupa un an de zile si sa descrie sunetul padurii.

La intoarcere, intrebat de catre maestru care sunt sunetele pe care le-a auzit in padure, T’ai a raspuns: “Am auzit cantecul pasarilor, fosnetul frunzelor, greierii cantand, zumzetul albinelor si soaptele vantului”.

Auzind acestea, maestrul l-a trimis inapoi pe Print, spunandu-i sa asculte cu mai multa atentie si sa descopere si alte sunete. Printul a plecat uimit, fiind convins de faptul ca auzise deja totul. Zile si nopti intregi T’ai a stat singur in padure si a analizat fiecare sunet, insa niciunul nu era nou. Pana intr-o dimineata cand, stand linistit, Printul a auzit si altceva; cu cat se concentra mai mult, cu atat distingea mai multe sunete. Crezand ca acestea sunt sunetele la care se referea maestrul, s-a intors bucuros la templu si i-a spus: “Cand am fost mai atent, am ascultat si lucrurile pe care nu le auzi in mod normal: am descoperit sunetul florilor care se deschid, al ierbii udate de roua si a soarelui care incalzea pamantul. ”

La toate acestea, maestrul a raspuns:

“Sa asculti lucrurile pe care nu le auzi in mod normal… Acesta este un lucru pe care un bun conducator trebuie sa stie sa-l faca. Pentru ca doar atunci cand un leader asculta cu atentie lucrurile nespuse, sentimentele si dorintele oamenilor, nemultumirile si sperantele lor, despre care nu vorbesc, doar atunci poate spera ca le va inspira incredere si ca va intelege atunci cand ceva nu functioneaza cum ar trebui. Abia atunci ar putea raspunde nevoilor celorlalti. Disparitia statelor (si distrugerea echipelor) se intampla atunci cand leaderii acorda atentie doar cuvintelor superficiale, fara a patrunde in sufletele oamenilor pentru a descoperi adevaratele lor dorinte, sperante si sentimente.”

Si daca vreti sa va relaxati, ascultati sunetele din padure.

Adaptat dupa Parables of Leadership, http://www.hbr.org

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s