10 carti de Leadership care merita a fi citite!

Cautand zilele trecute cat mai multe informatii despre leadership, am descoperit ca si pana cele mai neasteptate povesti despre supravietuire sau despre natura umana reprezinta bune exemple despre leadership.

Este cazul 1. Endurance: Shackleton’s Incredible Voyage(1959), apartinand  lui Alfred Lansing, o alegorie de leadership ce aduce in prim plan povestea de supravietuire a exploratorului Sir Ernest Shackleton si a echipajului sau de 27 de persoane.

Atitudinea pozitiva si puterea de convingere a acestuia au fost elementele care au salvat viata tuturor celor prezenti pe vasul care a ramas prins intre gheturile An­tarcticii timp de un an, in 1914.

Iar capacitatea de motivare de care a dat dovada Shackleton a stat la baza multor studii de caz ale scolilor de business.

 

2. Never Give In! The Best of Winston Churchill’s Speeches Winston S. Ch urchill

Acest „best of” este un instrument nemaipomenit pentru a ne aminti de uimitoarea capacitate a lui Churchill de a-i inspira pe cei din jur.

Chiar si in fata unor incertitudini sfasietoare – iminenta invazie nazista, bombardamentul Londrei – omul politic a dat dovada de curaj si rezistenta.

Si ar mai fi ceva foarte important de stiut: Churchill nu a avut consilieri pentru redactarea discursurilor.

 

 

  3. Delivering Happiness: A Path to Profits, Passion and Purpose Tony Hsieh (2009)

Acest antreprenor este mai bine cunoscut publicului prin prisma principiilor sale de management decat prin intermediul imperiului in care a transformat afacerea sa cu pantofi, Zappos. Mottoul lui: Locul de munca ar trebui sa fie un loc unde angajatii sa poata atinge implinirea personala.

Iar pentru a atinge acest scop, acesta se concentreaza pe mentinerea angajatilor sai fe­riciti, pasionali si comunicativi.

 

4. Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln Doris Kearns Goodwin (2005)

Intrebat in 2008 ce carte ar aduce la Casa Alba in afara de Biblie, presedintele Barack Obama a ales-o pe aceasta. Abilitatea lui Lincoln de a uni personalitati si ideologii dife­rite este, poate, cea mai admi­rata trasatura de leadership.

Caracterizat in permanenta de o atitudine umila, presedintele Lincoln a ales sa se inconjoare de personalitati ambitioase, cu vointa puternica si care nu se temeau sa il provoace.

  

5. The Art of War Sun Tzu (secolul 5 I.H)

Vechiul manual militar a inspirat zeci de lideri importanti, de la Napoleon la Generalul MacArthur, Marc Benioff sau Bill Belichick.

Structurat pe 13 sectiuni, fiecare dedicata unui aspect diferit al strategiei de lupta, „Arta Razboiului” este plina de sfaturi nemuritoare despre cum sa iti stabilesti obiective si sa le indeplinesti.

 

 

6. Wooden on Leadership: How to Create a Winning Organization John Wooden (2005)

Este considerat cel mai de succes antrenor de baschet al tuturor timpurilor, precum si un mentor. „Piramida succesului”, o diagrama care ilustreaza 25 de comportamente pe care Wooden le-a identificat ca fi­ind importante pentru dezvol­tarea personala, este citata de consultantii din management la nivel global.

 

 

 

7. Primal Leadership: Realizing the Power of Emotional Intelligence Daniel Goleman (2002)

Psihologul caruia ii este atribuita popularizarea conceptului de „inteligenta emotionala” arunca o privire de ansamblu asupra succesului in management si aplicarea acestui concept in leadership.

Printr-o serie de studii de caz, Goleman argumenteaza faptul ca o parte din cei mai buni lideri sunt constienti de sentimentele lor si actioneaza in virtutea acestora.

 

8. On Becoming a Leader Warren Bennis(1989)

O carte clasica a literaturii de business, „On Becoming a Leader” se bazeaza pe sute de ore de interviuri cu oameni de afaceri si isi propune sa raspunda la o intrebare esenti­ala: ce defineste un lider bun?

Profesorul Bennis, un pionier al studiilor de leadership, exa­mineaza atributele psihologice si filosofice ale oamenilor de stiinta, ale managerilor si ale artistilor care impart abili­tatea de a uni oamenii intr-un scop comun.

 

9. Onward: How Starbucks Fought for Its Life Without Losing Its Soul Howard Schultz (2011)

Povestea charismaticului miliardar, care se concentreaza pe modalitatea in care acesta a reusit sa urce reteaua de cafenele in topul celor mai bune companii, este una care suna extrem de cunoscut multor antreprenori. Greselile de management si pierderile cu care s-a confruntat Starbucks sunt familiare tuturor celor care au legatura cu lumea afacerilor si pun sub lupa deciziile luate in cadrul organizatiei. Povestea directorului general al Star­bucks – care provine dintr-un cartier sarac din Brooklyn – este un alt episod emotionant.

  10. The Prince Niccolo Machiavelli (1532)

Desi „machiavelismul” nu este o trasatura pe care ne-am dori-o la seful, antrenorul sau presedintele nostru, contro­versatul tratat al filosofului italian este o carte de referinta in leadership.

Pozitia lui Ma­chiavelli referitor la ideea de a fi un lider iubit vs a fi un lider urat este lucida si nu neaparat rauvoitoare.

Credinta sa este ca, mai presus de orice, este important sa nu fii detestat.

 

 

 

Va uram sa aveti spor la citit! Daca puteti recomanda alte carti, asteptam cu nerabdare sa ne scrieti!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s